Wat is lokale SEO?

Wat is lokale SEO?

In het digitale tijdperk is het van essentieel belang voor bedrijven om online zichtbaar te zijn voor hun lokale publiek. Lokale SEO is de sleutel tot het bereiken van dit doel. Maar wat is lokale SEO precies in en hoe kun je het toepassen om je lokale aanwezigheid te versterken?

In deze uitgebreide gids duiken we diep in de wereld van lokale SEO. We zullen uitleggen wat het is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt implementeren om je bedrijf op de kaart te zetten. Of je nu een plaatselijke bakker, kapper, advocatenkantoor, of restaurant runt, lokale SEO kan een gamechanger zijn. Laten we beginnen met een overzicht van de basisprincipes.

Wat is Lokale SEO?

Lokale zoekmachineoptimalisatie, vaak aangeduid als lokale SEO, is een digitale marketingstrategie die is ontworpen om de online zichtbaarheid van een bedrijf te vergroten voor lokale zoekopdrachten. Het hoofddoel van lokale SEO is om bedrijven te helpen gevonden te worden door mensen in hun directe omgeving wanneer ze op zoek zijn naar specifieke producten of diensten.

Lokale SEO omvat een reeks optimalisatiestrategieën die gericht zijn op het verbeteren van de positie van een bedrijf in lokale zoekresultaten op zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Deze strategieën richten zich op aspecten zoals locatiegegevens, online recensies, on-page optimalisatie en meer, met als doel ervoor te zorgen dat een bedrijf hoog scoort in lokale zoekopdrachten en zo potentiële klanten aantrekt.

Waarom is Lokale SEO Belangrijk?

Het belang van lokale SEO kan niet worden overschat, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven die sterk afhankelijk zijn van lokaal klantenverkeer. Hier zijn enkele redenen waarom lokale SEO van cruciaal belang is:

 • Verhoogde Zichtbaarheid: Lokale SEO verbetert de online zichtbaarheid van je bedrijf in lokale zoekresultaten. Hierdoor vergroot je de kans dat potentiële klanten jouw bedrijf ontdekken wanneer ze naar lokale producten of diensten zoeken.

 • Lokale Autoriteit: Door actief deel te nemen aan lokale SEO-activiteiten, versterk je je geloofwaardigheid en autoriteit als een lokaal bedrijf. Dit vertrouwen kan leiden tot meer klanten die voor jou kiezen.

 • Mobiele Gebruikers: Aangezien steeds meer mensen lokale zoekopdrachten op hun mobiele apparaten uitvoeren, helpt lokale SEO bij het optimaliseren van je online aanwezigheid voor mobiele gebruikers. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en helpt mobiele bezoekers om te zetten in klanten.

 • Concurrentievoordeel: Het actief beheren van je lokale SEO geeft je een voorsprong op je concurrenten. Het stelt je in staat om op te vallen in de lokale markt en klanten aan te trekken die anders mogelijk voor de concurrentie zouden kiezen.

 • Hogere Conversieratio's: Mensen die lokaal zoeken, zijn vaak op zoek naar specifieke producten of diensten. Door je lokaal te richten, bereik je een publiek dat al geïnteresseerd is, wat kan leiden tot hogere conversieratio's en meer verkopen.

 • Klantbeoordelingen en Vertrouwen: Lokale SEO omvat vaak het beheren van klantbeoordelingen en online reputatie. Positieve recensies en een betrouwbare online aanwezigheid helpen klanten vertrouwen te hebben in je bedrijf.

Kortom, lokale SEO is essentieel voor bedrijven die willen gedijen in hun lokale gemeenschap en klanten willen aantrekken die actief op zoek zijn naar wat ze te bieden hebben. Het is een krachtige tool om je online aanwezigheid te versterken en je bedrijf te laten groeien.

Hoe werkt Lokale SEO?

Lokale SEO, of lokale zoekmachineoptimalisatie, werkt door specifieke strategieën te gebruiken om de online zichtbaarheid van een bedrijf te vergroten voor lokale zoekopdrachten. Hier zijn de belangrijkste aspecten van hoe lokale SEO werkt:

Zoekmachines

Lokale SEO draait grotendeels om de interactie met zoekmachines, zoals Google, Bing en Yahoo. Deze zoekmachines spelen een centrale rol bij het leveren van relevante lokale zoekresultaten aan gebruikers. Wanneer iemand een lokale zoekopdracht uitvoert, proberen zoekmachines de meest relevante en nuttige resultaten te presenteren, rekening houdend met de locatie van de gebruiker.

Local Packs en Organische zoekresultaten

Lokale zoekresultaten worden meestal weergegeven in twee belangrijke formaten: "Local Packs" en "organische zoekresultaten."

Local Packs: Dit zijn de kaartvermeldingen die bovenaan de pagina worden weergegeven en meestal drie lokale bedrijven bevatten. Elk resultaat bevat een kaart, bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en recensies. Deze Local Packs worden vaak weergegeven voor zoekopdrachten met een duidelijke lokale intentie, zoals "kapper in Antwerpen" of "pizza bestellen in Brussel."

Organische zoekresultaten: Onder de Local Packs verschijnen organische zoekresultaten. Dit zijn de natuurlijke zoekresultaten die de relevantste webpagina's voor de zoekopdracht weergeven. Hier concurreren bedrijven om een hoge positie te behalen door middel van optimalisatiestrategieën zoals lokale zoekwoordoptimalisatie, linkbuilding en contentcreatie. De website van het bedrijf wordt dus idealiter geoptimaliseerd voor relevante lokale zoekwoorden, zoals "kapper in Antwerpen" of "pizzarestaurant Brussel."

De Voordelen van Lokale SEO

Lokale SEO biedt tal van voordelen voor bedrijven die hun zichtbaarheid willen vergroten en potentiële klanten in hun lokale omgeving willen bereiken. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van lokale SEO:

 • Lokale Naamsbekendheid: Lokale SEO optimaliseert de online aanwezigheid van een bedrijf voor lokale zoekopdrachten, waardoor het bedrijf beter vindbaar is voor mensen die in de buurt op zoek zijn naar producten of diensten.

 • Lokaal Klantenverkeer: Lokale SEO trekt lokaal verkeer aan, wat betekent dat je mensen bereikt die fysiek in de buurt van je bedrijf zijn. Dit kan resulteren in meer fysieke winkelbezoeken en lokale aankopen.

 • Verbeterde Mobiele Ervaring: Aangezien veel lokale zoekopdrachten op mobiele apparaten worden uitgevoerd, omvat lokale SEO mobiele optimalisatie. Dit zorgt voor een naadloze en positieve mobiele ervaring voor gebruikers.

 • Lokale Autoriteit: Lokale SEO helpt bij het opbouwen van lokale autoriteit en geloofwaardigheid. Dit versterkt het vertrouwen van klanten in je bedrijf als een lokale bron.

 • Concurrentievoordeel: Door actief te investeren in lokale SEO, kun je je onderscheiden van de concurrentie. Het stelt je in staat om bovenaan lokale zoekresultaten te verschijnen, wat resulteert in een concurrentievoordeel.

 • Hogere Conversieratio's: Mensen die lokaal zoeken, hebben vaak al een hoge koopintentie. Dit kan leiden tot hogere conversieratio's en meer verkopen voor je bedrijf.

 • Lokale Recensies en Vertrouwen: Lokale SEO omvat vaak het beheer van klantbeoordelingen en online reputatie. Positieve recensies en een betrouwbare online aanwezigheid helpen klanten vertrouwen te hebben in je bedrijf.

 • Lagere Marketingkosten: In vergelijking met sommige traditionele vormen van marketing, zoals gedrukte advertenties, kunnen lokale SEO-strategieën kosteneffectief zijn en een beter rendement op investering (ROI) bieden.

 • Klantgerichte Marketing: Lokale SEO stelt bedrijven in staat om gerichte marketinginspanningen te leveren die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van hun lokale doelgroep.

 • Meetbaarheid en Analyse: Lokale SEO-strategieën kunnen worden geanalyseerd en geoptimaliseerd met behulp van tools zoals Google Analytics. Dit maakt het mogelijk om de prestaties van je lokale SEO-inspanningen bij te houden en te verbeteren.

Lokale SEO is een waardevolle investering voor bedrijven die willen groeien en bloeien in hun lokale gemeenschap. Het vergroot de zichtbaarheid, versterkt de geloofwaardigheid en leidt tot meer lokaal klantenverkeer, wat uiteindelijk kan resulteren in een stijging van de omzet en succes voor je bedrijf.

Belangrijke Lokale SEO Factoren

Google Mijn Bedrijf
Een geoptimaliseerde bedrijfsvermelding op Google is van cruciaal belang voor lokale SEO. Zorg ervoor dat alle informatie, zoals bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, openingstijden en categorieën, accuraat en consistent is. Voeg eveneens aantrekkelijke foto's en video's toe om je bedrijf te presenteren en moedig klanten aan om recensies achter te laten.
Online recensies en beoordelingen

Positieve recensies op platformen zoals Google, Yelp en Facebook verbeteren je online reputatie en zorgen voor vertrouwen bij potentiële klanten. Moedig tevreden klanten aan om recensies achter te laten. Reageer op recensies, zowel positieve als negatieve, om betrokkenheid en transparantie te tonen.

Lokale backlinks

Links van lokale websites (zoals lokale nieuwsbronnen, partners en brancheverenigingen) versterke de lokale authoriteit van je website. Werk aan het opbouwen van deze backlinks door relevante content te delen en relaties met lokale websites op te bouwen.

On-Page optimalisatie

Gebruik lokale zoekwoorden op strategische plaatsen op je website, zoals in meta-titels, meta-beschrijvingen, koppen en content. Maak afzonderlijke pagina's voor verschillende locaties als je meerdere vestigingen hebt.

Stappen voor een Succesvolle Lokale SEO-strategie:

Hoe begin je?

Begin met het identificeren van je doelen voor lokale SEO. Wat wil je bereiken? Verbeterde zichtbaarheid in lokale zoekresultaten? Meer fysieke winkelbezoeken? Meer telefoontjes van potentiële klanten?

Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van je lokale doelgroep en concurrentie.

Keyword-onderzoek

Voer uitgebreid keyword-onderzoek uit om relevante lokale zoekwoorden te identificeren. Denk aan termen die mensen in je omgeving gebruiken om je producten of diensten te zoeken.

Gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner om zoekvolume en concurrentie te beoordelen.

Optimaliseer je website

Pas on-page optimalisatie toe door lokale zoekwoorden op strategische plaatsen te gebruiken, zoals in meta-titels, meta-beschrijvingen, koppen en content.

Zorg dat je bedrijfsinformatie, zoals NAP (naam, adres, telefoonnummer), consistent en up-to-date is op je website.

Maak een Google Mijn Bedrijf-pagina aan

Als je nog geen bedrijfsvermelding op Google hebt geclaimd, maak er dan een aan of claim degene die al bestaat en vul alle relevante informatie in. Zorg voor nauwkeurige openingstijden, categorieën en foto's.

Als je al een GMB-vermelding hebt, zorg dan dat deze is geoptimaliseerd en up-to-date.

Verzamel en beheer recensies

Moedig tevreden klanten aan om recensies achter te laten op platforms zoals Google, Yelp en Facebook.

Beheer actief je recensies en reageer op feedback om betrokkenheid te tonen.

Bouw lokale vermeldingen op

Zorg dat je bedrijfsgegevens consistent en correct zijn vermeld in online zakelijke registers en directories.

Werk aan het opbouwen van lokale backlinks van lokale websites en relevante bronnen.

Mobiele optimalisatie

Zorg dat je website mobielvriendelijk is en snel laadt op mobiele apparaten, aangezien veel lokale zoekopdrachten mobiel worden uitgevoerd.

Sociale media en lokale SEO

Integreer socialemediamarketing in je lokale SEO-strategie door lokale content te delen, evenementen te promoten en lokale betrokkenheid te vergroten.

Hoe Meet je het Succes van Lokale SEO?

Om het succes van je lokale SEO-inspanningen te meten, kun je de volgende methoden gebruiken:

 1. Positie in lokale zoekresultaten: Controleer regelmatig je positie in de lokale zoekresultaten voor relevante zoekwoorden. Streef naar een verbetering in rangschikking.

 2. Verkeer naar je website: Analyseer het verkeer naar je website via Google Analytics. Let op het aantal bezoeken, paginaweergaven en de gemiddelde tijd op de site.

 3. Fysieke winkelbezoeken: Als je een fysieke winkel hebt, kun je systemen implementeren om bij te houden hoeveel mensen je bedrijf bezoeken na het zien van je online vermelding. Denk aan een in-store enquete of een klantenkaart waarbij je vraagt hoe ze over je winkel gehoord hebben.

 4. Telefoontjes van potentiële klanten: Meet het aantal telefoontjes dat je ontvangt via klikbare telefoonnummers op je website of GMB-vermelding.

 5. Recensies en reputatie: Volg het aantal en de aard van recensies die je ontvangt op en houd je online reputatie bij. Zorg dat het aantal positieve recensies groeit.

 6. Conversieratio's: Analyseer het percentage websitebezoekers dat daadwerkelijk converteert, zoals het invullen van een contactformulier of het doen van een aankoop.

 7. Sociale betrokkenheid: Meet de betrokkenheid op je socialemediakanalen, zoals likes, shares, reacties en volgers.


Het meten van deze statistieken helpt je inzicht te krijgen in de effectiviteit van je lokale SEO-inspanningen en stelt je in staat om aanpassingen te maken om je strategie te verbeteren en je doelen te bereiken.

Klaar om je lokale aanwezigheid naar nieuwe hoogten te tillen?

Laten we samen aan de slag gaan en jouw bedrijf op de kaart zetten. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je bedrijf kunnen helpen groeien door middel van doordachte lokale SEO-strategieën.

Vincent Borgmans