Schakel over van HTTP naar HTTPS

Schakel over van HTTP naar HTTPS

Vanaf 24 juli 2018 krijgt iemand die een http-website bezoekt met zijn Chrome-browser een onmiskenbare "not secure" melding in zijn adresbalk te zien.

Google geeft website bezoekers een duidelijke, alarmerende melding wanneer ze een website bezoeken die geen https-verbinding bevat. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk over te schakelen naar https, want anders gaan je bezoekers afgeschrikt worden.

Google Chrome en andere populaire browsers zijn al enkele jaren inspanningen aan het doen om iedereen aan te moedigen om met het beveiligde https-protocol te werken. Zo beloont Google https-websites al een tijdje met een hogere rangschikking in de zoekresultaten.

Dit maakt het eenvoudiger om te weten of uw persoonlijke gegevens veilig zijn terwijl deze zich op het internet bevinden - of je nu je bankrekening controleert of festivaltickets aan het kopen bent.

Vanaf 24 juli 2018 voert Google deze wijzigingen door voor alle Chrome-gebruikers.

HTTP waarschuwingen

Welk effect zal het hebben?

HTTPS-encryptie beschermt het kanaal tussen je browser en de website die je bezoekt. Zo ben je zeker dat er geen persoon tussen zit die je kan bespioneren of kan knoeien met je gegevens. Onbeveiligde websites zijn dus kwetsbaar voor spionage en hacking. Zonder die encryptie zou iemand je informatie kunnen onderscheppen of erger...

Daarom wordt het bezoekers van een http-website onder de aandacht gebracht dat ze een website bezoeken die niet veilig is. De data die zij uitwisselen tussen de website en hun computer zou onderschept en gewijzigd kunnen worden. Bovendien ben je niet zeker dat die website wel is wie zij beweert te zijn.

Wij verwachten dat dit een groot effect zal hebben. Wereldwijd surft rond de zestig procent van de internetters met de Google Chrome-browser en ook de andere browsers (Mozilla, Edge, Safari, etc.) volgen het voorbeeld van Chrome.

Hoe schakel ik over naar HTTPS?

Als je een https-website aan je bezoeker wil aanbieden, dan heb je een SSL-certificaat nodig. Zo'n certificaat is een tekst bestand met versleutelde data die je installeert op je server en waarmee jij beveiligde/versleutelde communicatie waarborgt. Contacteer je webdesigner of webhost om jouw website om te zetten naar HTTPS.

Lukt het niet? Met WhyNoPadlock kan je controleren wat er aan je SSL-certificaat scheelt.

Vincent Borgmans

Meer afbeeldingen

Schakel over van HTTP naar HTTPS: afbeelding 1