Hoe maak ik een overzichtelijke website?

Hoe maak ik een overzichtelijke website?

Een overzichtelijke website is cruciaal voor een aangenaam bezoek aan je website en zal dusdanig ook bijdragen aan het (online) succes van jouw bedrijf. Als bezoekers je website als rommelig of verwarrend ervaren, is de kans groot dat ze snel vertrekken en misschien niet meer terugkeren. In dit blogbericht delen we enkele tips om een overzichtelijke website te maken.

KISS

Keep It Simple Stupid, met andere woorden: Houd het simpel.

Een van de belangrijkste principes om een website overzichtelijk te maken is om het simpel te houden. Vermijd overmatig gebruik van tekst, afbeeldingen, video's of tierlantijntjes die niet relevant zijn voor je bezoekers. Focus in plaats daarvan op wat echt belangrijk is en zorg ervoor dat de inhoud gemakkelijk te lezen en te begrijpen is.

Gebruik een duidelijke hiërarchie

Een duidelijke en gestructureerde hiërarchie kan bezoekers helpen om snel en gemakkelijk de belangrijkste informatie op je website terug te vinden.

Dit betekent dat je de inhoud zo moet organiseren op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. Gebruik bijvoorbeeld duidelijke koppen of categorieën en subkoppen of subcategorieën om de inhoud op te delen in logische secties. De indeling van de beste webshops is ook zo opgebouwd, dus dat principe kan je ook gewoon doortrekken naar jouw dienstverlenende website.

Bijv.:

 • Webdesign
  • Webdesign voor KMO's
   • Webdesign voor de Bouwsector
   • Webdesign voor de Voedingsector
   • ...

Zorg voor een makkelijke navigatie

Zorg ervoor dat je website gemakkelijk te navigeren is, zodat bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken. Gebruik een duidelijke navigatiemenu met labels die logisch en gemakkelijk te begrijpen zijn.

Vermijd ook het gebruik van te veel items in je navigatiebalk of designer elementen om je menu er fancy uit te laten zien, want dit kan leiden tot verwarring en overweldiging.

Kies een aantrekkelijk en consistent ontwerp

Een aantrekkelijk en consistent ontwerp kan bijdragen aan de overzichtelijkheid van je website. Kies een ontwerp dat past bij de huisstijl van jouw bedrijf en zorg ervoor dat het consistent wordt toegepast op alle pagina's. Gebruik bijvoorbeeld één kleurenschema en één lettertype-combinatie die overeenkomen met je huisstijl.

Zorg voor een snelle laadtijd

Een snelle laadtijd is essentieel voor bezoekers van je website. Bezoekers willen niet wachten op een website die traag laadt, dus zorg ervoor dat je website snel genoeg is. Verwijder bijvoorbeeld grote afbeeldingen of video's die de laadtijd kunnen vertragen.

Wanneer er toch een onderdeel van je website iets minder overzichtelijk is ingedeeld (dat zal dan hopelijk wel zijn redenen hebben), kan het helpen dat de website snel doorheen de verschillende onderdelen bladert. Als het ten eerste al verwarrend oogt en daarna ook traag blijkt te browsen, ben je die klant gegarandeert kwijt.

Door deze tips te volgen, kan jij je website overzichtelijk en effectief maken.
Vincent Borgmans